Tuesday, 6 May 2014

SEMBELIT Dikalangan Kanak-Kanak - PENYELESAIANNYA Dengan MEALSHAKES Shaklee


Sembelit adalah satu masalah yang kerap berlaku di kalangan kanak-kanak disebabkan oleh pemakanan mereka yang tidak cukup mengandungi air dan serat atau fiber, ataupun kerana faktor-faktor lain dalam persekitaran kanak-kanak tersebut.

Seseorang kanak-kanak itu dikatakan mengalami sembelit apabila ia membuang air besar kurang tiga kali seminggu; bila najis itu keras, kering dan besar atau; apabila ia menjadi sukar untuk kanak-kanak tersebut membuang air besar.

CARA MENGHADAPI MASALAH SEMBELIT
1. Berikan air yang lebih
Minum air yang mencukupi dan juga cecair lain, menolong pergerakan najis yang lebih senang melalui usus. Keperluan air seseorang kanak-kanak ditentukan mengikut umur dan berat badan. Lazimnya kanak-kanak dalam umur persekolahan memerlukan tiga ke empat gelas air sehari. Selain itu, boleh juga ditambah dengan satu hingga dua cawan jus setiap hari.
2. Makanan kaya serat
Makanan yang mengandungi kandungan serat yang tinggi seperti buah-buahan, sayur-sayuran dan roti bijirin penuh boleh membantu mengatasi masalah sembelit. Serat ini tidak dihadam, jadi ia menolong membersihkan usus dalam pergerakan, ia melalui sepanjang usus. Sementara itu, diet yang penuh dengan lemak, bergula atau berkanji boleh memperlahankan pergerakan usus. Serat ini lazimnya tidak digemari oleh kanak-kanak, justeru kita boleh mencuba buah-buahan seperti epal, oatmeal, oren, pisang, kentang bakar dan dan bertih jagung.
3. Senaman yang cukup
Aktiviti fizikal menggerakkan lagi usus. Jadi galakkan kanak-kanak bersenam dengan melakukan aktiviti-aktiviti mudah seperti bermain tangkap-tangkap dan berbasikal.
4. Jadual pemakanan yang tetap
Makanan merupakan rangsangan asli atau semula jadi bagi pergerakan usus. Oleh itu, jadual pemakanan yang tetap menolong mewujudkan pergerakan usus yang rutin.
5. Mewujudkan suatu tabiat tandas yang baik
Jika kanak-kanak itu suka menahan bila masa hendak ke tandas, kita boleh memastikan kanak-kanak tersebut duduk di tandas sekurang-kurangnya 10 minit setiap hari pada waktu yang sama, sebaik-baiknya selepas makan.

Namun, bukan semua kanak-kanak boleh dan berdisiplin dalam mengikut cara-cara yang dicadangkan untuk mengatasi sembelit. Oleh itu, cara lain yang paling sesuai ialah MEMBERIKAN MEALSHAKES SHAKLEE kepada mereka. 

MEALSHAKES Shaklee menyediakan hidangan lengkap dan asid amino serta nutrisinya mudah diserap untuk kegunaan harian. Ia dihasilakn daripada bahan semulajadi - buah-buahan, sayur-sayuran, kacang soya, lacalbumin (sejenis susu) dan lain-lain, Lactalbumin adalah bahan yang terbaik dan mengandungi organisma protin yang sangat berkualiti dan mudah diserap ke dalam sistem tubuh dari peringkat bayi hingga ke orang dewasa. Kebiasaannya, ia mengandungi pelbagai nutrisi seperti immunoglobin, lactoferrin, bacteriolysin dan sebagainya. 

Mealshakes boleh dicampurkan ke dalam susu, nasi, bubur dan sebagainya. Oleh itu, sudah pasti ianya senang untuk kanak-kanak mengambil nutrisi daripada Mealshakes ini. 

 PROMOSI Mealshakes BUY 6 FREE 1 masih berlangsung sepanjang bulan MEI ini. Cepat-cepat, dapatkan harga yang gerenti berbaloi-baloi untuk pelaburan anak-anak anda. 

Ready stok sentiasa ada...

--------------------------------------------------------
Sms/Whatsapp : 012-6930770
Email : mamafarzana77@gmail.com

**COD AREA : Taman Tuanku Jaafar, Taman Pinggiran Senawang, Seremban Jaya, Seremban Selatan, Senawang Jaya, Taman Bandar Senawang, Taipan Senawang, Taman Tasik Jaya, Seremban, Senawang dan kawasan sekitarnya.
 

0 comments:

Post a Comment